Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

Bijenwasdoeken

Bijenwasdoeken

Dit is het verslag van een zomerexperiment. Tijdens de vakantie maakte ik mijn eerste bijenwasdoeken. Je kan deze doeken gebruiken in plaats van aluminium- of huishoudfolie om fruit, groenten, kaas, gebak (géén vlees!) te verpakken of af te dekken in de koelkast. De bijenwas zorgt voor een waterafstotend laagje op de stof. De doeken worden soepel door de warmte van je handen. Doordat ze afkoelen in de koelkast, blijven ze in vorm en sluiten goed af.

Ik ben ondertussen een fan van bijenwasdoeken. De doeken zijn heel praktisch, je produceert minder afval en als je vrolijke motiefjes kiest, zijn ze ook gewoon mooi.

Praktisch

Waarvoor gebruik je de bijenwasdoeken?

 • Verpakken of afdekken van fruit, groente, kaas, gebak (géén vlees)
 • Verpakken boterhammen of snacks
 • Afdekken van potjes of schoteltjes met restjes en blikken (ev. m.b.h.v. een elastiekje of touwtje)
 • Afdekken (van een kom) om deeg te laten rijzen (1e fase met een elastiek, 2e fase losjes op de pot of broodvorm)
 • Koekjesdeeg verpakken in de koelkast
 • Bij het uitrollen i.p.v. bakpapier tussen een deegrol en een mengsel voor crackers

Hoe maak je de doeken schoon?

Spoel de bijenwasdoek in lauw water met een mild afwasmiddel (bv. Ecover) en laat de doek drogen aan een waslijn of bovenop de schone vaat.

Ik bewaar de ongebruikte doeken opgerold of geplooid in de keukenlade. Na ongeveer een jaar intensief gebruik zijn de doeken ‘versleten’ en moet je ze voorzien van een nieuw laagje bijenwas.

Hoe groot kan je de doeken maken?

Het formaat van een bijenwasdoek is beperkt tot de grootte van je bakplaat. Ik vind de grote doeken het handigst. Eigenlijk zou ik graag enkele doeken willen die nog iets groter zijn dan een bakplaat, maar hiervoor heb ik nog geen oplossing gevonden. Kleine doekjes kan je dan weer gebruiken om een citroen, een stuk komkommer … af te dekken.

Het recept

Voor een drietal bijenwasdoeken (formaat bakplaat)

Witte bijenwas en jojoba-olie

Wat heb je nodig?

 • 15 g witte bijenwas
 • 10 ml jojoba-olie
 • een lap katoenen stof (De stof is best niet te dik, zodat de bijenwasdoek soepel blijft. Strijk de stof vooraf, anders blijven de kreukels erin. De achterkant van de stof mag wit zijn. Na het maken van de bijendoek is het motief ook aan de achterkant zichtbaar.)

En verder

 • een kartelschaar
 • een oven met bakplaat
 • bakpapier
 • een bokaal
 • een borsteltje (je kan het achteraf niet meer schoonmaken, gebruik het alleen om bijenwasdoeken te maken)
 • een kookpot
 • een wasdraad en wasknijpers

Hoe ga je te werk?

Snijd de stof m.b.h.v. een kartelschaar op het gewenste formaat (maximaal de grootte van de bakplaat). De gekartelde randen zorgen ervoor dat de stof niet uitrafelt.

Voorverwarm de oven en de bakplaten op 100°C.

Leg de stof met de mooie kant naar boven op de bakplaat op een laagje bakpapier.

Giet ondertussen de bijenwas en jojoba-olie in een bokaaltje en verwarm au bain-marie tot de bijenwas helemaal vloeibaar is. Ondertussen begint de was heerlijk te ruiken. Houd het mengsel tijdens het werken ook warm, want de was stolt snel opnieuw. Een hete zomerdag is ideaal voor dit werkje.

Haal de met stof en bakpapier bedekte bakplaat uit de oven. Strijk de stof in (alsof je verft) met het bijenwasmengsel. Werk nauwkeurig, zodat ieder stukje stof met bijenwas bedekt is. Stolt de was, dan is de doek nog niet warm genoeg. Zet de plaat dan nog even in de oven. Gebruik liever te weinig dan te veel was.

Zet de bakplaat na het inwrijven nog een 5-tal minuten in de oven zodat de bijenwas smelt tot in de vezels van de stof. Haal de bakplaat uit de oven en wrijf dan nog eens met de borstel over de stof. Daarna gaat de plaat met de stof nog een laatste keer een 5-tal minuten in de oven.

Neem vervolgens twee hoeken van de doek vast en haal deze in een vlotte beweging van de bakplaat. Wapper even, zodat de bijenwas stolt. Hang daarna de doek daarna aan de waslijn om verder te drogen.

Wil je graag bijenwasdoeken, maar lijkt het je te omslachtig om er te maken? Dan kan je ook gewoon de bijenwasdoeken van Bee’s Wrap kopen.

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.